HANGİ ETHERNET KABLOSUNU SEÇMELİYİM?
1970’li yıllarda Robert Metcalfe tarafından icat edilen ethernet kablosu günümüzde hayatımızın vazgeçilmez parçalarından biri oldu.
Neredeyse hayatımızda yeri olan tüm teknolojik cihazlar bir şekilde artık internete erişim sağlamakta. Alişgeldiğimiz bilgisayar telefon gibi kişisel kullanıma hizmet eden cihazların yanı sıra buzdolabı, fırın, yazıcı gibi farklı teknolojik cihazlar da internete erişim sağlayabiliyorlar.
Cümlenin herhangi bir yerinde internet kelimesi geçiyorsa bilmeliyiz ki bu veriyi taşımak için kesinlikle ethernet kablosuna ihtiyacımız vardır. Gerek ev yada ofis içerisinde gerekse modemden internet sağlayıcıya giden yolda bir yada birden çok noktada ethernet kabloları ile karşılaşırız.
Ethernet kabloları hız, frekans gibi değişkenlere göre kategorize edilir ve IEEE tarafından isimlendirilirler.
Şu an adını en çok duyduğumuz CAT5 ve CAT6 kablolar aslında Category 5 ve Category 6 anlamına gelen kısaltmalardan oluşturulmuştur.
Kullanım alanı daralmış olsa da halen hayatımızda olan en eski ethernet kablosu standardı CAT3 kablolardır. Desteklediği dalga boyu en fazla 16 MHz olan bu kablolar çift hat telekomünikasyon sistemlerinde ve alarm sistemlerinde kullanılabilmektedir.
En fazla 10 Mbps veri taşıyabileceği için gelişen teknoloji ile günden güne hayatımızdan çıkmaktadır.
Teknolojiye devrim niteliğinde bir hız ile giriş yapan CAT5 standardı taşıdığı 10/100 Mbps veri hızı ve desteklediği 100 MHz frekans ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Teknolojinin hızlı gelişimi bu hızlara erken alışmamızı ve bizlere daha fazlasını istemeye zorlasa da, günümüzde bile çok fazla alanda halen aktif olarak kullanımı devam etmektedir. Güvenlik kamerası gibi düşük veri hızına ihtiyaç duyan teknolojilerde sıklıkla sistemin altyapısında bulunmaktadır.
Görünüşte CAT5 ile neredeyse aynı olan CAT5e standardı desteği 10/100/1000 Mbps hızlar kullanıcılar için tercih sebebi olmuştur. Bu hızlara erişebilmesi için aynı anda 4 veri çiftini kullanması yeterli olmuştur.
Yüksek hızların başlangıcında gördüğümüz CAT6 standardına sahip kablolar 250 MHz frekansa ve 10 Gbps veri hızına erişebilmektedir. Hemen ardından gelen kardeşi olan CAT6a standardı 500 MHz frekansa ve aynı veri hızına sahiptir. Aralarındaki en büyük fark CAT6 ile max hızı alabilmek için kablo mesafeniz en fazla 55 metre olmalıdır. CAT6a ise bu hızları 100 metre mesafeye kadar taşıyabilirler.
Belirlenen her standart kendinen öncekilerin verdiği imkanları daha da ileri taşımakta ve CAT6 ile edindiğimiz 10 Gbps hızları CAT7 standardında da görmekteyiz. Bunun yanında artı olarak 50 metre mesafeye kadar 40 Gbps ve 15 metreye kadar da 100 Gbps hızları bize sunmaktadır. Ayrıca bu kabloları kullanabilmek için eski nesillerden bildiğimiz RJ45 yerine yeni nesil CG45 konnektör gerekmektedir.
Bunların yanı sıra halen geliştirilmeye devam eden ve bizlere uzak mesafelerde 25 – 40 Gbps hız verebilecek olan CAT8 standardı hayatımıza her an hızlı bir giriş yapabilir.
Elektromanyetik parazitlenmeyi önlemek ve daha temiz bir veri akışı sağlamak için yapılan bu uygulama aslında temellerini Alexander Graham Bell ‘den almaktadır.
Günümüzde her 1 cm de CAT5 standardinda 1.5 burgu CAT6 standardında ise 2 burgu olacak şekilde sabitlenmiştir.
American Wire Gauge’ın kısaltması olan bu terim bakır tellerin çap kalınlığını ifade eder. 1857 yılında Amerikan Mühendisler Derneği (American Society of Mechanical Engineers) tarafından geliştirilen ve standartlaştırılan bir ölçü birimidir.
Buna göre numara sayısı arttıkça tel incelir ve çapı küçülür. Örneğin 23AWG olan ethernet kablosu içeriğindeki bakır tel 24AWG olandan daha kalındır. Ethernet kablo alırken bakır oranı yüksek ve kalın kablo almaya dikkat edin.