532

KABLOLU MU KABLOSUZ MU ?

79 görüntülenme
KABLOLU MU KABLOSUZ MU ?

Kablolu mu yoksa kablosuz bir ağa mı sahip olacağına karar vermek için ihtiyaçları sınıflandırmak gerekir. Her ikisinin de avantajları ve dezavantajları vardır ve aralarındaki farkları bilmek, hangisinin işletmeniz için en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır. Hem kablolu hem de kablosuz ağlar sağlam yapısal kablolama gerektirir.

Kablolu Ağ

Kablolu ağ, bilgisayarınızı veya internete bağlanabilen cihazlarınızın fiziksel olarak bir ethernet kablosuna bağlandığı sistemdir. Kablosuz’a göre biraz daha fazla kablo görünür olsa da birbirine oranla avantaj ve dezavantajları vardır.

Avantajları

Güvenilirlik ve Kararlılık: Kablolu ağlar genellikle daha kararlı ve güvenlidir. İnternete fiziksel olarak bağlı olduğunuzda, bağlantınızı kaybetme veya gecikme sorunları yaşama olasılığınız çok daha düşüktür. Wi-fi sinyallerinin stabilitesi çevredeki parazitlere bağlıdır. Yakında yer alan bir duvar fiziksel parazit yaparken, birden fazla elektronik dalganın oluşturduğu kalabalık sinyal paraziti yapar ve bağlantıyı bozar.

Görünürlük: Kablolu bağlantılar kablosuza göre daha gizlidir ve dışarıdan müdahale ile izlenemezler. Aynı zamanda ağ üzerinden yüksek veri akışına imkan verir.

Hız: Kablolu ağlar genellikle kablosuz ağlardan çok daha hızlıdır. Kablosuz sinyallerin alınmasını engelleyen beton duvarların veya başka engellerin bulunduğu binalarda, fiziksel bağlantılar çok daha hızlı ve güvenilir olacaktır. Kablolu bir ağın herhangi bir dış etken tarafından yavaşlatılmayacağı göz önüne alındığında çok daha hızlıdır. Yetkisiz kullanıcılar, cihazları Ethernet kablosu kullanılarak bağlamadığı sürece ağa giremez.

Güvenlik: Fiziki farklarından dolayı kablolu bağlantı kablosuza göre çok daha fazla güvenilirdir. Yetkisiz birinin fiziki olarak sisteme teması olmadığı durumlarda size yada işletmenize zarar vermesi çok zordur.

Maliyet: Kablolu bir ağ için gereken donanımın kullanım ömrü genellikle kablosuz bir ağdan daha uzundur. Maliyeti azaltabilecek daha az donanım gerekebilir.

Yukarıdakileri hesaba katarak, kablolu ağ kullanmanın bazı DEZAVANTAJLARINA bakalım.

Dezavantajları

Hareketlilik eksikliği: Kablolu ağ, dizüstü bilgisayarınızı alıp rahat hareket edemeyeceğiniz bir ortam oluşturur. İnternete bağlanmak için kablonun olduğu yerde çalışmak zorunda kalıyorsunuz.

Kurulum: Kablolu ağların kurulumu kablosuza göre çok daha fazla iş ve zaman gerektirir. Kablolama genelde binaların inşaat aşamasında yapılır. Sisteme sonradan eklenecek her bilgisayar yada ekipman için de ayrıca kablo çekilmesi gerekir.

Bakım: Ağın fiziksel sunucusunun bakımı, bağlantıyı, kapasiteyi, depolamayı ve iş yükünü sürdürmek için tutarlı bir dikkat gerektirir. Sistemin sürekli olarak kontrolü yaşanacak sorunların önüne geçilmesi için alınacak en sağlıklı önlemdir.

Kablolar: Görünür kablolar estetik açıdan hoş değildir. Profesyonelce kurulmadığı ve bakımı yapılmadığı sürece ofisiniz kablo karmaşasına dönüşebilir. Açıkta kalan kablolar ve kordonlar işyerinde tehlike oluşturabilir veya ofis çalışanları/temizlik ekipleri tarafından yanlışlıkla sökülebilir.

Kablosuz Ağlar

Kablosuz ağlar elektronik sinyalleri ileterek çalışır. Bu sinyaller, kablosuz özellikli cihazların fiziksel bir kablo veya ethernet aracılığıyla bağlanmaya gerek kalmadan birbirleriyle ve internetle iletişim kurmasına olanak tanır. Öyleyse kablosuz ağların avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyelim

Avantajları

Maliyet: Kablosuz bağlantının maliyeti büyük ölçüde bağlantının gerekli olduğu alan miktarına bağlıdır. Yapısal kablolamaya ve ilgili tüm donanıma ihtiyaç duyulmaktadır, ancak daha az kablo olacağı için işe harcanan zaman büyük ölçüde azalacaktır. Kablosuz maliyeti büyük ölçüde işinize ve ihtiyaç duyduğunuz kablosuz erişim noktalarının yönlendiricilerin ve diğer donanımların miktarına bağlıdır.

Kurulum: İlk yapısal kablolama kurulumu kapsamlı olsa da, kablosuz sistemlerin eklenmesi veya yükseltilmesi çok daha kolaydır. Genişletirken veya çalışanları eklerken, çok fazla fiziki iş yapmanıza gerek kalmaz. Yeni bir ofise veya kabin alanına kablosuz yönlendirici eklemek için tek bir kabloyu çekmek yeterli olacaktır.

Hareketlilik: Her iki bağlantı arasındaki en büyük fark haretek edebilir olmaktır. Kablosuz alanınız içerisinde istediğiniz yerde rahatlıkla çalışabilirsiniz. Ayrıca ziyaretçiler için halka açık bir Wi-Fi bağlantısını kolayca kurabilir, bu ağı kontrol edebilir, veri hızını sınırlayabilirsiniz. Tek bir yönlendirici ile onlarca cihazı internete bağlayabilirsiniz.

Dezavantajları

Görünürlük: kablosuz ağlar kapsama alanlarındaki diğer ağlar ile birbirini görebilir ve bu durum sinyal kirliliğine neden olur. Hatta yoğun bir ağ yapısı bir diğerinin performansını kötü etkileyebilir.

Güvenlik: Her iki sistem arasındaki en bariz dezavantajlardan birisi güvenlik açıklarıdır. Kablosuz ağlar her daim saldırıya açıktır ve her an kontrol altında tutulmaları gerekir.

Hız: Kablosuz internet giderek daha da yüksek hızlara erişse de kablolu bağlantı her zaman en hızlı ve stabil seçenek olacaktır.

Sonuç

Günün sonunda her işletmenin ihtiyaçları kendine özel olduğundan sağlanacak çözüm de yine işletmeye özel olacaktır. Bazı işletmeler için önemli olan rahat çalışma olurken bazıları için de önemli olan hız ve stabil bağlantıdır.