532

LiPo PİLLER

19 görüntülenme
LiPo PİLLER

Lityum Polimer Pil (LiPo) Nedir?

Lityum polimer pil, sıvı elektrolit yerine polimer elektrolit içeren şarj edilebilir bir pildir. Genellikle LiPo, LIP, Li-poly veya lityum-poly olarak kısaltılan lityum polimer pil, şarj edilebilir, hafiftir ve diğer birçok pil türünden daha yüksek özgül 1sağlar.

Lityum polimer pillerin yapısı

Gerçek LiPo piller, elektrolit için yüksek iletkenliğe sahip jel veya katı polimer ve elektrotlardan biri için lityum kullanır. Ticari olarak satılan LiPo piller hibrittir: kese biçiminde jel polimer veya sıvı elektrolit.

Polimerler, “çok parça” anlamına gelen Yunanca kelimelerden türemiş bir terimdir ve kendileri daha basit kimyasal birimlerden oluşan çok büyük moleküllerden yapılmış doğal ve sentetik maddelerdir. Örneğin, DNA bir nükleotid polimeridir.

Pil, lityum iyonlarının pilin elektrotları, yani anot ve katot olarak da bilinen uçları arasında hareket etmesini sağlayan bir madde olan elektroliti de içeren bir polimer bariyer içerir . Bu bariyer ayrıca elektrotları ayırmaya da yarar ve örneğin şarj veya deşarj sırasında pil çok ısınırsa elektrik döngüsünü durdurmak için kullanılır.

Lityum polimer pil kimyaları

Her biri güçlü ve zayıf yönlere sahip çok sayıda LiPo pil türü vardır. Bunlar, genelde içeriğindeki kimyasallar ile adlandırılırlar :

  • Lityum kobalt oksit LMC
  • Lityum manganez oksit.
  • Lityum demir fosfat.

Bu farklı kimyasalların kullanımına göre polimer katmanlarının yapısı değişir ve farklı enerji yoğunlukları (kilogram başına watt-saat ( Wh /kg), güç yoğunlukları (kilogram başına watt / kg), pil ağırlığı ve güvenlik seviyeleri ortaya çıkar. Sonuç olarak, LiPo pillerin diğer birçok şarj edilebilir pil türünden daha fazla potansiyel uygulaması vardır.

Lityum polimer pillerin uygulamaları

Ticari kullanım için LiPo piller, incelik, esneklik ve hafiflik sunar. Bu nitelikleri LiPo’ları akıllı telefonlar tabletler ve giyilebilir cihazlar dahil olmak üzere hafif bir pilin ihtiyaç duyulduğu uygulamalar için kullanılabilir hale getirir.

Ancak daha geniş anlamda, lityum iyon (Li-ion) piller daha iyi şarj – deşarj kabiliyetleri nedeniyle LiPo’dan daha popüler olmaya devam ediyor. Bununla birlikte standart Li-ion piller, genleşmeyi önlemek için harici bir çerçeve yada kasa ile muhafaza edilir. Aksi halde pilin yapısı bozulur, performans kaybı yaşanır hatta yanıcı – patlayıcı bir hal alır.

Li-ion mu? LiPo mu?

Li-ion ve LiPo pillerin bazı ortak özellikleri vardır:

  • İkisi de şarj edilebilir.
  • Katot ve anotlarda aynı malzemeleri kullanıyorlar.
  • Her ikisinde de elektrotları ayıran ve yüklü iyonların elektrotlar arasında hareket etmesini sağlayan bir bariyer vardır.
  • En güvenli kullanım için genellikle özel akıllı şarj cihazlarına ve devre korumasına ihtiyaç duyarlar.
  • Her iki teknolojide de aşırı şarj, aşırı deşarj ve iç kısa devre gibi sorunlar yaşanabiliyor.
  • Elektrolit buharlaşması, her iki pil türünde de ortak olan bir diğer sorundur. LiPo pillerdeki buharlaşma pilin fiziksel olarak şişmesine, pile zarar vermesine ve performansını ve ömrünü etkilemesine neden olur.

Bununla birlikte, bu iki pil türü arasında bazı farklılıklar da bulunmaktadır.

Özellikle, LiPo’daki elektrotlar arasındaki yalıtkan malzeme mikro gözenekli bir polimerden yapılmıştır. Buna karşılık, Li-ion’lar için geleneksel bir gözenekli film ayırıcı kullanılır.

Bir diğer fark ise pil ambalajındadır. Li-ion piller genellikle paslanmaz çelik veya alüminyum kasalarda gelir, çoğunlukla silindirik bir şekle sahiptir ve pili hasardan korumak için lazer kaynak işlemi kullanılarak kapatılır. Buna karşılık, LiPo piller alüminyum folyo bir kese içinde paketlenir, dış ortama karşı daha açıktır.

LiPo keseleri Li-ion kasalardan daha kolay üretilir ve daha hafiftir. Ayrıca, LiPo piller silindirik olmadıkları için daha ince üretilebilirler. Bu özellikler sayesinde, LiPo piller Li-ion pillerden daha ucuzdur.

Bu özellikler ayrıca LiPo pillerin birçok farklı konfigürasyonda seri üretimine olanak tanır ve LiPo’ları hafif sistemler için Li-ion’lardan daha uygun hale getirir. LiPo keselerinin başlıca dezavantajı, pilin çalışmasını durdurabilecek yırtılmalar gibi fiziksel hasarlara karşı daha hassas olmalarıdır. LiPo’larda elektrolit sızıntıları ve yangınlar da olasıdır .