RAM (Random Access Memory) Nedir
Genellikle bilgisayarlardan tanıdığımız bu terim işletim sisteminin yüklü olduğu ana depolama birimine ek olarak bulunan süper hızlı depolama birimidir. Anlık işlemlerin depolandığı, işlemciye giren ve çıkan verinin tutulduğu bu birim kullanım ihtiyaçlarına göre artırılabilmektedir.
RAM Çeşitleri
DRAM
Dinamik RAM, bilgisayarlarda kullanılan en yaygın RAM türlerinden biridir. Her bir veri bitini entegre bir devre içindeki ayrı bir kapasitörde depolar. Ancak, DRAM’in verileri tutmak için sürekli olarak yenilenmesi gerekir ve bu da diğer türlere göre hızının daha yavaş kalmasına sebep olur.
SRAM
SRAM, DRAM’den daha hızlıdır ve her biti bir flip-flop devresi kullanarak depoladığı için sürekli yenileme gerektirmez. Daha hızlı erişim süreleri nedeniyle daha fazla tercih edilmektedir.
SDRAM
SDRAM, sistemin saat hızıyla senkronize olur ve daha verimli veri transferlerine olanak tanır. Bu senkronizasyon, bilgilere erişimdeki gecikmeleri azaltarak sabit bir veri akışı sağlar. Çift veri hızı (DDR) SDRAM gibi çeşitli SDRAM tipleri, artırılmış veri transfer hızları sağlamak için geliştirilmiştir.
DDR
DDR SDRAM, veriyi saat sinyalinin hem yükselen hem de düşen kenarlarında aktarır ve geleneksel SDRAM’e kıyasla veri aktarım hızını etkili bir şekilde iki katına çıkarır. DDR RAM’ler her çıkan yeni versiyonunda (örneğin DDR3, DDR4 ve DDR5) daha fazla artırılmış performans ve verimlilik sunmaktadır.
GDDR
Özellikle grafik işleme birimleri (GPU’lar) için tasarlanan GDDR SDRAM, oyun ve video işleme gibi grafik yoğunluklu uygulamaların taleplerini desteklemek için yüksek hızlı veri aktarımına odaklanır. DDR RAM’e benzer şekilde, GDDR’nin de her biri bellek bant genişliğini ve performansını artıran birden fazla nesli olmuştur.
NVDIMM
Çoğu RAM değişkendir ve güç kesildiğinde veri kaybederken, NVDIMM geleneksel RAM’in hızını depolamanın değişken olmamasıyla birleştirir. Sistem kapalıyken bile verileri korur ve bu da onu kalıcı belleğin önemli olduğu uygulamalar için uygun hale getirir.
Sisteminize RAM eklerken dikkat edilmesi gereken ilk nokta bilgisayarınızı ne için kullandığınızdır. Ofis programları ve internet tarayıcısının ötesinde bir işlem yapmayacaksanız çok fazla RAM tüketiminiz olmayacaktır.
Grafik tasarımı, AutoCAD gibi çizim programları ile çalışıyorsanız yada yüksek grafik özelliklerine sahip oyunlar oynuyorsanız kullandığınız programın yayıncısının tavsiye ettiği minimum sistem gereksinimlerinde belirtilen miktarda RAM’a sahip olmanız gerekmektedir.
Notebook Teknik olarak eskiden yeniye tüm sistemlerin ihtiyacı olan RAM bellekler için destek sağlamaktayız. Her gün değişen stoklar nedeniyle ihtiyacınız olan her türlü donanım için lütfen iletişime geçiniz.