Apple’ın yeni tabletlerinde kullanmaya başladığı bu teknoloji neden bu kadar gündem oldu ?
Öncelikle, OLED ekranlar, daha derin siyahlar üretmenin yanı sıra olağanüstü renk üretimi ve görüş açıları da sunar. Çoğu akıllı telefon üreticisinin ve tablet üreticilerinin önemli bir bölümünün OLED ekranlara geçtiği göz önüne alındığında, Apple er ya da geç iPad Pro serisinde LCD ve mini LED ekranlardan vazgeçmek zorunda kalacaktı.
2017’de OLED ekranlı ilk iPhone olan iPhone X’i gördük. 2020’den beri tüm amiral gemisi iPhone’lar OLED ekrana sahip.
Hem 11 inç hem de 13 inç M4 iPad Pro modelleri artık Ultra Retina XDR ekrana sahip. Süslü terimleri bir yana bırakırsak Apple tabletlerinde artık Tandem OLED teknolojisini kullanmaya başladı. Peki nedir bu Tandem OLED ??
İki farklı oled panelin tek panel gibi davrandığı bütünleşik bir yapıya sahip olan bu teknoloji iki panelin sağladığı parlaklığı kullanarak çok daha fazla görüntü parlaklığı verebilmekte. Bu sayede SDR ‘da 1000 nit HDR’da 1600 nit’e kadar değerler verebilmektedir.
1. Önemli ölçüde daha yüksek parlaklık seviyeleri
Tandem OLED ekranların en dikkate değer faydalarından biri, pil ömründen ödün vermeden mini LED veya geleneksel OLED ekranlara kıyasla önemli ölçüde daha yüksek parlaklık seviyeleri sunmalarıdır.
Daha önce de belirtildiği gibi, organik ışık yayan diyotların ikili yığını, SDR içeriği için 1000 nit tam ekran parlaklığı veya HDR içeriği için 1600 nit tepe parlaklığı sunar.
Bu olağanüstü, çünkü piyasadaki başka hiçbir tablet şu anda bu kadar aşırı bir dinamik aralık sunmuyor. Ek olarak, 2022 M2 iPad Pro’nun yalnızca 600 nit parlaklığına kıyasla ileriye doğru büyük bir adım.
2. Geliştirilmiş siyah seviyeleri ve kontrast
OLED ekranlar, her pikseli ayrı ayrı açıp kapatabildikleri için derin, parlamasız siyahlar üretir. Tandem OLED ekranlarda olduğu gibi iki OLED panel üst üsteyse, pikseller daha net görüneceği için daha iyi siyah seviyeleri ve kontrast bekleyebiliriz. M4 iPad Pro söz konusu olduğunda, tandem OLED ekran 20,00,000:1 gibi inanılmaz bir kontrast oranı sunar.
Ayrıca bu, görüntülerdeki nesnelerin kenarlarında saçaklanmaya neden olan ve nesnelerin bulanık görünmesine neden olan çiçeklenmeyi veya ışık sızıntısını azaltmaya da yardımcı olacaktır.
3. Daha iyi renkler ve görüş açıları
Tandem OLED ekranlar, yüksek yansıtıcı ortamlarda bile daha iyi renkler ve görüş açıları sunar.
Günlük kullanım sırasında bunu fark etmeseniz de film izlerken, doğrudan ekranın önünde olmadığınız herhangi bir durumda farkı anlayabilirsiniz.
4. Duyarlı hareket performansı
Apple’ın ProMotion teknolojisi, iPadOS’taki yazılım optimizasyonları ve akıcı animasyonların akıllıca kullanılması sayesinde, iPad Pro zaten çok duyarlı bir deneyim sunuyor. Bununla birlikte, tandem OLED teknolojisi bunu bir adım öteye taşıyabilir ve ekranlar arasında geçiş yaparken daha da akıcı bir deneyim sunabilir.
Tandem OLED ekranlar, tek tek piksellerin rengi ve parlaklığı üzerinde milisaniyenin altında olağanüstü kontrol elde etmek için açık ve kapalı durumlar arasında hızla geçiş yapmak için fizik ve malzeme biliminin güçlü bir kombinasyonunu kullanır. Bu, filmlerde, oyunlarda hızlı hareket eden sahneler sırasında veya kaydırma sırasında daha akıcı hareket performansı ve daha az hareket bulanıklığı ile sonuçlanır.
5. Ekranların kullanım ömrü uzatıldı
Çift yığınlı yapısı sayesinde tandem OLED ekranlar, geleneksel OLED ekranlara göre dört kata kadar daha uzun süre dayanabilir. Bu, M4 iPad Pro’nuzu OLED ekranlarla ilgili herhangi bir sorunla karşılaşmadan neredeyse on yıl boyunca kullanmaya devam edebilmenizi sağlar.
Tandem OLED ekranlar, elektrik yükünü paylaşan iki cam alt tabaka üzerine ince bir organik malzeme tabakası bırakılarak üretilir. Geleneksel OLED ekranlarda, tüm elektrik yükü tek bir organik katman üzerinde yoğunlaşır, bu da hızlı bir şekilde aşınmasına ve renk solmasına ve yanmasına neden olur.
OLED ve tandem OLED: Hangisi daha iyi?
Tandem OLED ekranların belirgin faydaları göz önüne alındığında, geleneksel OLED ekranlardan önemli ölçüde daha iyi olduklarını söyleyebiliriz.
Tandem OLED yalnızca canlı renkler ve mükemmel siyah seviyeleri sunmakla kalmaz, aynı zamanda geleneksel OLED ekranlardan önemli ölçüde daha yüksek parlaklık seviyeleri ve daha uzun ömür sunar.
Tandem OLED ekranları kullanmanın tek dezavantajı, üretimlerinin geleneksel OLED ekranlardan daha maliyetli olmasıdır. Eklenen üretim maliyeti, bazı durumlarda sonunda ürünün beklenenden daha yüksek fiyatlarda olmasına sebep olabilir.
M4 Çip ve tandem OLED: Güçlü bir kombinasyon
Elbette, iPad Pro’nun Ultra Retina XDR ekranı tarafından kullanılan tandem OLED panel, birçok açıdan olağanüstü. Bununla birlikte, Apple’ın yeni M4 çipi, yeteneklerini daha da ileri götürerek onları oldukça güçlü bir kombinasyon haline getiriyor.
Önceki nesil Apple silikon çiplerinin aksine, M4 çipi, daha da hassas renkler üretmeye yardımcı olan ve sürekli parlaklık sunan tamamen yeni bir ekran motoruna sahiptir.
Bu, tandem OLED teknolojisinin sunduğu siyah seviyeleri ve kontrastla birleştiğinde, yeni iPad Pro’nun iyi kalibre edilmiş, renk düzeltmeli ekranlara dayanan görevleri destekleme yeteneğinden daha fazlasını elde etmesini sağlıyor.
M4 çipi ayrıca, M3 ile piyasaya sürülen GPU mimarisi üzerine inşa edilen yepyeni bir 10 çekirdekli GPU’ya sahiptir. Bu, iPad Pro’nun Ultra Retina XDR tandem OLED ekranla eşleştirildiğinde çarpıcı görseller sağlayan ışın izleme ve ağ gölgeleme gibi donanım hızlandırmalı çeşitli özellikleri desteklediği anlamına gelir.